Tutkijan työ on palveluammatti
Olen koulutukseltani sosiologi, yhteiskuntatieteilijä. Sosiologi tutkii ihmisten yhdessäoloa, yhteisöjä ja instituutioita. Minä tutkin mm. biletystä, juomista, sosiaalisia suhteita sekä oppilaitosten arkea. Sosiaalisia ilmiöitä yöllä ja päivällä, arjessa ja juhlassa.
Olen myös pistänyt tutkimukseni töihin. Olen tehnyt käytännössä ehkäisevää päihdetyötä, ryhmäpedagogiikkaa sekä edistänyt oppilaitosten ja työyhteisöjen sosiaalista hyvinvointia. Ihmisiä koskevan tutkimuksen pitää myös hyödyttää ja palvella ihmisiä.
Olen julkaissut noin 80 tekstiä. Noin puolet tieteellisiä julkaisuja, puolet käytännöllisiä oppaita ja viriketekstejä ihmisten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Julkaisujani on siteerattu runsaasti tutkimuksissa, opinnäytetöissä ja käytännön oppaissa.
Kirjoitan myös tilaustöitä: tutkimuksia, opaskirjoja, lehtiartikkeleita, kolumneja, blogeja. Kirjoittajana ajattelen, että sujuva ja hauska teksti palvelee paremmin kuin raskas ja kömpelö, vaikka asia olisikin painavaa.
Lisäksi toimin konsulttina, uusien ideoiden kehittelijänä ja toteutuneiden ideoiden arvioijana. Olen kehittänyt myös arviointitutkimuksen teoriaa ja menetelmiä tieteellisen työni pohjalta.
Lyhyitä täsmätekstejä
- Metodologinen egoismi esittää teorian siitä, miksi hyvinvoinnista ja sen eriarvoisuudesta on vaikea puhua.
- Onnellisuus ja yksinäiset unelmat kertoo, miksi yksilöllisyys ei enää lisää hyvinvointia.
- Yhteisöllisyys − juomisongelmien syy ja ratkaisu kertoo, miksi yhdessäolo ja sosiaaliset taidot lisäävät hyvinvointia.
- Kaksi tai kolme alkoholikulttuuria kertoo, miksi Suomessa on vaikea keskustella alkoholista.
Pitempiä kirjoja
- Humalan tällä puolella tiivistää suomalaisen juomiskulttuurin historian ja mitä se kertoo tämän päivän alkoholipolitiikalle.
- Biletohtorin väitöskirja Yöllä yhdessä avaa biletyksen anatomiaa ja historiaa.
- Ryyppäämällä ryhmäksi virittää 2010-luvun ehkäisevän päihdetyön standardit.
- Yhteisöjen aika tarkastelee ammatillisia oppilaitoksia ja kuinka niitä tehdään paremmiksi sosiaalisiksi ympäristöiksi.
Käytännön työkaluja
- Ryhmäilmiö on käytännöllinen työkalupakki kaikille ryhmiä ohjaaville ammattilaisille.
- Ehkäisevän työn alkuaineet kertoo, kuinka päihde-, mielenterveys- ja sosiaalisia ongelmia voidaan ehkäistä (kirjassa s. 34−43).
Tieteellisiä artikkeleita suomeksi
- Terveys ja sosiaaliset erot kokoaa erilaisia selityksiä hyvinvoinnin epätasa-arvolle.
- Biletys ja Suomi tiivistää väitöskirjan tulokset.
- Päihteet, tunteet ja sosiaalisuus kertoo, miksi Suomessa juodaan ja kuinka siihen voi vaikuttaa.
- Hauskuus ja tylsyys, turva ja vaara tarkastelee nuorten juomiskulttuurin iloja ja suruja.